Zgodovina tonerjev

Izkazalo se je, da so tonerji večinoma plastika v prahu, kar je ključno za celotno tehnologijo. Plastika ima dve priročni lastnosti: jo lahko premikate s statično elektriko, nato pa jo lahko topite na papir za ostre slike, ki so odporne proti gubam. Ta tehnika tiskanja s praškom namesto črnila se imenuje xerography (xeros je grško ime za “suho”) in deluje enako, če tiskate ali kopirate. Dejansko je Gary Starkweather izumil laserski tiskalnik na Xeroxu leta 1969, v znamenitem malem inženirstvu z modiranjem enega od pisarniških kopirnih strojev podjetja. (Moral je delati, na skrivaj potem ko je njegov šef ukazal, da umakne to idejo.)

kartusa-toner

Poleg plastike so zgodnji tonerji za tiskanje v sedemdesetih letih vsebovali le malo več kot saje in rjo. Slednji železov oksid je omogočil magnetno obdelovanja, da bi izboljšal nadzor v procesu slikanja. To ne bi delovalo pri barvnem tisku, ki je prišel leta 1994 saj se temni oksid obarva rjave barve. Toda proizvajalci so prišli do drugih dodatkov in izboljšav za izboljšanje hitrosti in kakovosti slike. Dejanske formulacije so po meri izdelane za določene stroje, zato se seznami sestavin lahko razlikujejo.

Zakaj so priporočeni posebni tonerji

Tiskalniki bodo skoraj vedno priporočali vrsto kartuše za toner ali proizvajalce originalne opreme (OEM). HP-jev tiskalnik na primer priporoča uporabo le tonerja HP. Za to sta dva glavna razloga. Na površini bo zagotovljeno pravilno delovanje kartuše OEM v primerjavi z drugimi vrstami kartuš. Vendar pa proizvajalci s priporočanjem svojih posebnih kartuš za toner poskušajo povečati svoj dobiček, kar je glavni vzvod za njihova priporočila. Čeprav bodo priporočene kartuše najverjetneje imele najvišjo stopnjo funkcionalnosti, je pomembno vedeti, da samo zato, ker je določen vložek, ne pomeni, da tudi drugih kartuš ni mogoče uporabiti.

Vrste kartuš za toner

Prvi korak je seznanjanje z določenimi vrstami tiskalnikov ter razlikami med različnimi vrstami kartuš za toner, ki so na voljo. Obstajajo trije glavni tipi kartuš za toner, vsaka s svojimi opredeljevalnimi lastnostmi.

Kartuše proizvajalca originalne opreme (OEM)

Kartuše OEM ali kartuše blagovnih znamk ustvarijo proizvajalci določenega tiskalnika in ne zunanji viri. Te kartuše so najbolj primerne za ta tiskalnik in običajno podpirajo jamstvo ali garancijo. Kartuše s tonerjem, ki prihajajo z novim tiskalnikom, so OEM kartuše, čeprav so običajno le delno napolnjene. Te kartuše so enostavno nameščene v tiskalnikih in običajno proizvajajo najvišje kakovostne odtise. Vendar pa je ta dostopnost in visoka kakovost lahko dosegljiva z velikimi cenami. OEM kartuše so pogosto najdražje od vseh kartušah. Čeprav imajo visoko donosnost strani in znižujejo dejanske stroške na stran, lahko pogosto stanejo enako kot nov tiskalnik.

Generične / združljive kartuše

Generične ali združljive kartuše ustvari tretja oseba, ki ne vključuje dejanskega proizvajalca tiskalnika ali njegovih izvirnih kartuš. Ti vložki so modelirani po OEM kartušah večine večjih blagovnih znamk, vključno z HP, Xerox, Dell in še veliko več. Običajno so zgrajene iz povsem novih delov, vendar se zaradi patentov in drugih omejitev nekoliko razlikujejo od OEM modelov. Vendar pa so deli še vedno združljivi s tistimi v OEM kartušah.

Generične kartuše lahko ustvarijo visokokakovostne odtise, skoraj do ravni OEM kartuš. To je običajno samo res, če kupite od najboljših in zanesljivih prodajalcev. Mnogi od teh prodajalcev bodo celo ponudili garancije, kot prodajalci OEM toner kartuš. Manjši, nepreverjeni prodajalci redko ponujajo garancije in lahko ustvarijo izdelke, ki ne proizvajajo kakovostnih odtisov. Te kartuše lahko celo poškodujejo tiskalnik, ker morda niso pravilno izdelane. To lahko pogosto poveča potrebo po ponatisu, zmanjša donos tonerja in povečuje stroške tiskanja.

Ne glede na kakovost so generične kartuše cene znatno nižje od kartuš OEM. Proizvajalec tiskalnika jih morda ne priporoča, vendar lahko delujejo prav tako kot potrjene kartuše.

Obnovljene kartuše

Obnovljene kartuše imajo najmanjšo stopnjo funkcionalnosti med kartušami za toner. Te različice pogosto reciklirajo vložke, ki jih je zunanja stranka razstavila, jih očistijo, preverijo in ponovno rekonstruirajo, za ponovno uporabo. Čeprav jih zaradi recikliranja naredijo bolj okolju prijazne, te kartuši običajno proizvajajo najnižje kakovostne odtise in so pogosto lahko nagnjene k puščanju, kar bi lahko poškodovalo tiskalnik in uničio dokumente. To lahko povzroči ponovno tiskanje, kar poveča skupne stroške tiskanja. Tako kot združljivi kartuši, predelani modeli imajo znatno nižje cene od kartuš OEM.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: