Tonerji – nepogrešljiva potrošna sredstva

Ta sredstva so tonerji. Tudi ti se lahko na trgu pojavljajo v najrazličnejših variantah, izberemo pa tiste tonerje, ki so najbolj primerni za naš tiskalnik in tiskanje, ki ga bomo izvajali.

Pri tiskanju lahko uporabljamo najsodobnejše naprave, ki jih ponuja trg. Ponudba na njem je izjemno bogata. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi vrstami tiskalnikov, ki se med seboj razlikujejo predvsem po kakovosti, namenu uporabe in nenazadnje tudi po ceni. Vrhunski tiskalniki, med katerimi so tudi laserski tiskalniki, so vrsta tiskalnika, za katerega se odločimo, ko je tiskanje ena od najpomembnejših storitev, s katero se ukvarja naše podjetje. Pri tem ne smemo pozabiti niti na sredstva, ki so pri tiskanju izjemno pomembna in ki dajejo piko na i končnemu izdelku, torej tisku.

Kaj sploh so tonerji?

Tonerje lahko poimenujemo tudi kot posebna oblika prašnatih črnil. Uporabljajo se predvsem v fotoelektričnih tiskarskih napravah. Sem prištevamo predvsem kopirne stroje in že omenjene laserske tiskalnike in tudi druge oblike tiskalnikov. V resnici gre za obliko praška, ki je pretežno sestavljena iz ultrafinskih delcev, plastike, smole in kovin. Poleg tega tonerji vsebujejo tudi veliko število nanomaterialov, ki omogočajo, da je naše tiskanje lahko še bolj kakovostno.

Tonerji in njihove vrste

Na trgu torej lahko srečamo tonerje v vseh svojih različicah. Seveda jih je potrebno med seboj tudi ustrezno ločevati, da bomo vedeli, kateri toner je najbolj primeren za naše potrebe pri tiskanju. Najprej moramo omeniti tako imenovane originalne tonerje. To so tonerji, ki jih proizvede sam proizvajalec tiskalnika, ki ga uporabljamo tudi mi. V nadaljevanju so izjemno priljubljeni tudi kompatibilni tonerji, za katere velja, da so popolnoma novi tonerji, ki so proizvedeni s strani neodvisnega proizvajalca našega tiskalnika. Znani so tudi obnovljeni tonerji. To so tonerji, za katere se ve, da je bilo njihovo ohišje že uporabljeno. Takšna vrsta tonerjev se očisti, zamenjajo se samo vitalni deli in se nato lahko ponovno napolnijo. Posebna vrsta tonerjev so tudi napolnjeni tonerji, za katere velja, da se samo primerno očistijo in nato že napolnijo s tonerjem oziroma s primernim prahom. Ponudne oziroma vrst tonerjev je torej veliko. Sami pa moramo pri nakupu vedeti, kateri vrsti bomo dali prednost in tudi zakaj smo se tako odločili. Med najbolj priljubljenimi vrstami tovrstnih sredstev pa še vedno obstajajo originalni in tudi kompatibilni tonerji.

Iz česa so bili narejeni prvi tonerji?

Prvi toner, ki so ga proizvajalci postavili na trg, je bil narejen iz mešanice prahu ter saj in črnega železovega oksida. V prve fotokopirne stroje so tako mešanico v prahu zlili v stekleno posodo, ki so jo nato zapečatili. Tako so nastale prve montažne kartuše.

Tonerji in njihove barve

Večina praškov, iz katerih so sestavljeni tonerji, je črne barve. Primarni barvni pigmenti pa tiskalniku omogočajo ustvarjanje različnih barv, in sicer preko štirih barvnih procesov s pomočjo črnega črnila, ciana, škrlatne in rumene barve. Na trgu obstaja tudi magnetno barvilo v prahu, ki nosi prav posebno ime. Uporablja pa se predvsem za tiskanje kod, ki jih nato lahko bere računalnik, ki je opremljen z ustrezno bralno glavo.

Tonerji in njihovo čiščenje

Za delce, ki jih vsebujejo tonerji, velja, da so izjemno tanki. Imajo tudi elektrostatične lastnosti. To olajša čiščenje, v primeru da pride do naključnega razlitja tega sredstva. Za njih je značilno, da lahko razvijejo tudi elektrostatične naboje, in sicer v primeru trenja med njimi ali proti drugim delcem, predmetom ali v notranjosti sistemov ali sesalnih cevi. Posledično tonerjev ne smemo prav nikoli posesavati s konvencionalnimi aparati, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. Elektrostatična razelektritev nabitih delcev namreč lahko kaj hitro vname prah v vakuumu ali v vakuumski vreči. Tako lahko celo pride do manjše eksplozije, če je na primer v zraku zadostna količina črnila. Če se torej tonerji razširijo v fotokopirni ali laserski tiskalnik, na trgu obstajajo primerne naprave, in sicer sesalniki z električno prevodno cevjo in visoko učinkovitim filtrom.

Sicer pa velja, da lahko tonerje zlahka očistimo iz večine pralnih oblek. Najpogosteje to lahko naredimo kar z vodo. Pri tem mora pranje potekati z mrzlo vodo, kar bo še dodatno zboljšalo možnost za uspeh pri čiščenju. Uporabimo pa lahko tudi najrazličnejše detergente za pomivanje posode ali pranja rok. Nekateri pri tem prisegajo tudi na vedno bolj priljubljeno sodo bikarbono, ki ji ni para, sploh kar se čiščenja tiče.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: